Затлъстяване

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.
        Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – сътношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т. е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни.

На територията на Европа наднорменото тегло засяга около 50%, а затлъстяването около 20% от населението, като Централна и Източна Европа са сред най-силно засегнатите райони. В България положението е изключително сериозно - от наднормено тегло страдат около 63% от мъжете и 46% от жените в икономически активна възраст, а от затлъстяване - съответно 17 и 19%. Тази стряскаща статистика важи в пълна сила и за подрастващото население.

Затлъстяването при жените е един и половина пъти по-често, отколкото при мъжете. Съчетаването на затлъстяване с жлъчно-чернодробни, сърдечно-съдови, бъбречни и други заболявания води до нарастване на смъртността почти двойно, в сравнение с хора с тези заболявания, но без затлъстяване. При хората с наднормено тегло са добре известни намалените съпротивителни способности към инфекции, както и приспособяването на организма към външната среда.

Основният фактор при затлъстяването е абсолютното или относителното прехранване в резултат на свръхкалорично хранене и несъответстващ разход на енергия. Съществуват и предразполагащи вътрешни фактори, които, свързани с външните, водят до затлъстяване – например генетични фактори. При хора без наследствено предразположение трудно се набюдава напълняване, въпреки свръхкалоричната храна. Повишеният апетит, който води до свръхтегло, много често се появява в резултат на психическо и нервно пренапрежение. Прекомерната консумация на въглехидрати и особено на чисти захари също активно спомагат в развитието на затлъстяването.

В резултат от затлъстяването двигателната активност на тези хора значително се намалява.

Въз основа на различни проучвания са описани два типа затлъстяване:

1) Хипертрофичен – характеризиращ се с увеличен размер на мастните клетки. Проявява се в зряла възраст, не е наследствен тип и се поддава на корекции под различна форма.

2) Хиперпластичен – увеличен брой мастни клетки. Този вид започва в млада възсраст и при тези хора броят на мастните клетки се запазва постоянен през целия им живот. Той не се влияе от отслабване.

Как да избегнем затлъстяването

Като промените хранителните и двигателните си навици, макар това да не е никак лесно. Важното е, че е възможно!
        За да поддържате здравословно телесно тегло, спазвайте следните правила:

        • Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на Вашия енергоразход. Съвременният човек в активна трудова възраст (30 – 60 години) упражнява ниска или умерена физическа активност, поради което средната енергийна потребност за мъжете е съответно 2583 ккал/ден и 2927 ккал/ден, а за жените - съответно 1988 ккал/ден и 2252 ккал/ден.
        • Хранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема с 2-3 междинни закуски и намалете обема на порциите);
        • Спазвайте определени часове на хранене; вечеряйте не по-късно от 2-3 часа преди лягане;
        • Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;
        • Избягвайте пикантните подправки и солта;
        • Пийте най-малко 1,5 л вода и течности дневно;
        • Намалете консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични;
        • Ограничете консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество мазнини;
        • Движете се ежедневно, като ходите пеша или упражнявате леки физически упражнения.


Променете се в името на по-добро здраве!
Всичко е във вашите ръце!

© 2012 Всички права запазени - otslabvane-bg.net