Тук в тази секция се ангажираме, когато сме свободни, да публикуваме актуални статии, теми, интервюта върху общопроблемната тематика - "Борбата с наднорменото тегло и начините за справянето с него".

Вкусните, но вредни газирани напитки.

Навън вече е топло - лятно време, адски жеги. Радваме се на слънцето, стараем да прекарваме повече време извън дома... и логично ожадняваме. А какво по-приятно от това да утолим жаждата с газирани напитки. Еднa чаша обаче едва ли ще ни стигне, защото да се напием с безалкохолно на практика е невъзможно. След краткото облекчение устните ни се слепват от сладкото и искаме още. Затова обикновено поглъщаме литри без да се замисляме, но в същото време се оплакваме от няколкото килограми в повече или влошеното си здраве. А дали причината не е точно пред очите ни?

Знаете големината на едно захарче - от тия, които ни сервират с кафето, нали? Обикновено, едно такова пакетче съдържа 2 грама захар. А знаете ли колко захар се съдържат в 250мл. газирана напитка? Цели 27 грама! Това са близо 14 пакетчета захар от тия малките! Доста, нали? Предполагам, сега вече си давате сметка за какво става въпрос. С толкова много захар погълната на 1 път се получава огромен скок в нивата на инсулин в кръвта и, ако сте решили да отслабвате, то тогава ви пожелавам успех. 250мл. газирана напитка представлява една чаша. А я си представете, ако изпиете 2л. кола за деня, което дефакто не е никак трудно. Резултатът ще е, че сте си приели дневната доза калории, които обаче са празни откъм съдържание!

Какво се крие в газираните напитки
В основата си газираните напитки представляват вода с добавени киселини и подсладители, които възбуждат нашите вкусови рецептори. Ако е използвана обикновена захар или глюкозо-фруктозен сироп в 100 мл. безалкохолно се съдържат 40-50 ккал. Това малко ли е или много? Ако изпием само чаша – напълно приемливо, но обикновено изпиваме повече от литър, особено през горещините. Така енергията от безалкохолното може да се равнява на пълноценно хранене, а всъщност оставаме не само гладни, но и жадни. Това обаче не е най-голямата беда. С безалкохолното организмът ни получава големи количества рафинирани захари и никакви витамини и минерали, което е рисков фактор за развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система, кариес и диабет. Още повече вредни ефекти върху здравето ни имат изкуствените подсладители.

Другите основни съставки на безалкохолните са киселините – най-често лимонена и фосфорна. Те играят ролята на овкусители и консерванти. За съжаление обаче имат разяждащо действие. Лимонената киселина например поврежда емайла на зъбите, но фосфорната има далеч по-сериозни последствия. Попадайки в организма тя се свързва с калция и започва да го извлича от костите. При ежедневна употреба на газирани напитки това създава опасност от остеропороза – заболяване, към което са особено уязвими жените в зряла възраст. Полученото съединение обаче предизвиква и друго последствие, което засяга и двата пола. Тъй като се извежда от организма с урината, често става причина за образуване на камъни в бъбреците.

Няма безалкохолно и без въглероден диоксид – това е газът, които образува малките шуштящи балончета в течността. Сам по себе си той е безвреден, но издува стомаха и може да обостри състоянието при хора, които страдат от гастрит, колит, язва.

Допълнителното в безалкохолните са оцветителите, ароматизаторите и кофеина. Често подценяваме количеството на кофеина (най-вече в колата) и по този начин страдаме от безсъние. Друг път консумираме ободряващата напитка целенасочено, когато искаме да си осигурим прилив на сили на работното място или по време на пътуване. След консумацията на определено количество обаче, постигаме обратен ефект – от продължителното стимулиране нервната ни система се изтощава, което е придружено с главоболие, умора, апатия, раздразнение.

Соковете? Пълни са със захар и консерванти и макар да са по-малкото зло от газираните напитки, те също не са за предпочитане.

Алтернативите?

Чиста вода (можете да добавите лимони), фрешове, айрян, зелен чай и всякакви други чайове (но не студени такива, който се продават и са пълни със захар), кафе (с мярка).

Помислете за здравето си! Самодисциплинирайте се! Правете нещата в правилната посока, за да изпитвате удоволствието от живота! :)

© 2012 Всички права запазени - otslabvane-bg.net