Тук в тази секция се ангажираме, когато сме свободни, да публикуваме актуални статии, теми, интервюта върху общопроблемната тематика - "Борбата с наднорменото тегло и начините за справянето с него".

Храната, която да избягваме през лятото.

Отново идва време за така чаканата лятна отпуска, т.е. за много удоволствия и безгрижни дни, често придружавани от купища вкусотии и лакомства. Месо на скара, пържено пиле, картофена салата, ребърца, сладолед, сандвичи и бира – това са само малка част от обичайното за мнозина лятно меню.

Всички тези храни несъмнено увеличават удоволствието от безгрижното ежедневие. Но все пак - не прекалявайте с тях, защото нерядко колкото по-апетитни изглеждат, толкова по-вредни са за здравето и фигурата.

Мазните меса на скара

Лошата новина: Барбекюто може да се окаже истински саботьор на обиколката ви - 500 грама телешка пържола ще прибави към дневния енергиен прием около 1400 ккалории и 124 г мазнини. А какво остава за свинските и агнешките ребърца, които са от най-тлъстата част на животното.

Добрата новина: Печенето на скара може да е здравословно, ако се насочите към месни деликатеси, които съдържат по-малко мазнини. Такива са свинското филе, пилешките гърди без кожа и крехкото телешко.

Колбаси и сандвичи

През последните години хотдогът и надениците се превърнаха в любима храна за мнозина, но те невинаги са най-добрият избор особено през летните месеци. Това не се дължи само на високото съдържание на мазнини и калории, но и съдържанието на твърде много сол (натрий). Обичайният хотдог съдържа около 280 ккалории, 15 грама мазнини и 1 250 мг натрий, докато в 170 г колбас има 330 калории, 24 грама мазнини и 1 590 мг натрий.

Салати с майонеза

Те по правило са високо калорична храна. За да ограничите калорийния прием, ползвайте нискомаслена майонеза или смесете майонезата с нискомаслено кисело мляко или сметана. Или още по-добре заменете майонезата с повече зеленчуци – те съдържат много фибри, които засищат по-бързо глада без много калории.

Студени сладки алкохолни питиета

Тези алкохолни коктейли са без съмнение силно атрактивни през горещите месеци, но прибавят лесно и много калории. Например:

• пина колада – 245-490 ккалории;

• дайкири - 300-800 ккалории;
• студен чай – повече от 520 ккалории.

Вместо висококалоричните питиета, пробвайте да постигнете същия ефект с изстудено вино.

Безалкохолни напитки

Обезводняването е чест проблем, с който трябва да се съобразяваме през лятото. Но да утолим жаждата си не означава да го правим за сметка на талията си. Половин литър подсладен студен чай, кола, енергийни напитки, плодови сокове или бира се равняват на около 150 ккалории. Заменете ги с минерална вода и резени лимони.

Замразени удоволствия

Чаша сладолед съдържа приблизително 380 калории и 22 г мазнини (в повечето случаи растителни). Но не е нужно да се отказваме на 100% от удоволствието - просто се опитайте да намалите порцията.


Дресинг за салати

Салатите могат да бъдат перфектната лятна вечеря: леки, освежаващи, най-добрият начин да си набавим необходимите фибри и белтъчини. Но висококалорийните сосове и дресинг, както и бекон, сирене, пържени пилешки флейки, превръщат идеалната вечеря в калорийна бомба. Вместо това прибавете към зеленчуковата салата печено пилешко филе, варени яйца и дресинг с малко мазнини.

Летни пържени „деликатеси”

Шепа пържени картофи или цаца няма да навредят на никого, но твърде честата им употреба бързо ще дадат резултат – излишни мазнини в областта на талията или бедрата. Всеки 30 грама пържени картофи или чипс имат прибилизително 160 калории и 10 грама мазнини. Голяма порция пуканки ще ви натовари с 550 калории, 30 г мазнини и почти 1000 мг натрий.

Панирано пилешко

Панираното пилешко месо е несъмнено лесен и приятен начин да заситим глада, но за съжаление носи доказани негативи не само за талията, но и за кръвоносните съдове – мазнините в панировката улесняват наслагването на плака. Затова най-добре забравете за панировката, а вместо това си изпечете пилешки гърди на скарата.

© 2012 Всички права запазени - otslabvane-bg.net