Тук в тази секция се ангажираме, когато сме свободни, да публикуваме актуални статии, теми, интервюта върху общопроблемната тематика - "Борбата с наднорменото тегло и начините за справянето с него".

Да отслабенем ефективно без физическа активност!

Спортът под каквато и да е форма е абсолютно препоръчителен. За ползите от спорта е излишно да говорим, защото те са всеизвестни – тонус, настроение, самочувствие, издръжливост, красота.

За съжаление обаче, реалността в днешно време е такава, че хората са ангажирани на работното си място за огромен период от време, а след-работните домашни задължения особенo за женската част от населението лишават тези хора от възможността да спортуват. Като допълнение към тия условия, ако приемем за абсолютен факт това, че в България се продава изключително некачествена и нездравословна храна по магазините, че хората масово не закусват, а ако го правят спазват порочната практика да се хранят с банички, понички, гевреци, а обядите нерядко заместват с дюнери и хамбургери,  то тогава имаме сериозните предпоставки да говорим за нездравословно хранене и прозтичащото от него – затлъстяване.

Всеки един човек трябва да си изгради култура на хранене. Това е може би най-приоритетната част от всички възможни, които всеки сам трябва да овладее, за да се надява на траен и сериозен резултат в отслабването!

Накратко ще изброя основните неща, които е необходимо да включите и изключите от менюто си, за да постигнете желаният от вас ефект.

Винаги закусвайте! Нека това ви стои като обеца на ухото, но закуската наистина е най-важното хранене за деня! Много хора се заблуждават, че като спестят от нея едва ли не от общата за храна за деня, те са изолирали една част. Точно тази част не трябва да се изолира. Организмът на всеки човек гладува през цялото време, докато той спи. На сутринта е необходимо да заредим тялото си с енергия, която получаваме от храната. Храната сутрин запалва двигателя на метаболизма и е определяща за физическото ви състояние през предстоящия ден. Закуската ви трябва да включа в умерени количества протеини и въглехидрати. Такива можете да си набавите от – варени яйца, риба тон, прясно мляко, а въглехидратите от овесени ядки или 1-2 малки филийки пълнозърнест хляб, една ябълка или круша.

През деня пийте много вода – най-голямото богатство на планетата! Тя засилва обмяната на веществата в организма.

Забравете за вафлите, белият хляб, тлъстите меса, всякакви пуканки, шоколади, бисквити, торти и газирани напитки.

Плодовете съдържат фруктоза, която е вид захар, но е много по-добре, когато сме гладни да изядем една ябълка, отколкото една вафла.. примерно.

Вечер се хранете с месо в лека форма – печено или варено, не пържено! Правете си салата и не включвайте хляб и газирано. Ако късно преди лягане се почувстате гладни – изяжте някакъв плод или си овкусете извара.

Поздрави и Успех!

--- via Assen G. ---

© 2012 Всички права запазени - otslabvane-bg.net