Тук в тази секция се ангажираме, когато сме свободни, да публикуваме актуални статии, теми, интервюта върху общопроблемната тематика - "Борбата с наднорменото тегло и начините за справянето с него".

Закуската - най-важното хранене за деня!

 

ЗакускаЗа някои закуската е онова, за което все не намират време, а и не му отдават толкова значение, за други тя е нещо почти свещено и задължително.

Закуската е първото хранене за деня. Взависимост от страната и обичаите закуската се сервира между 6 и 11 часа сутринта, в България най-често между 7 и 9 сутринта. Повечето диетолози и специалисти по хранене са на мнение, че закуската е най-важното от трите хранения, защото спомага за правилното започване на деня и зарежда със сила и енергия.

Всъщност закуската може да е основна част от всяка диета за отслабване – именно сутрешното хранене определя тонуса на организма за целия ден.

Ако сте от онези хора, които вярват, че пропускайки закуската намаляват шанса да натрупат килограми, време е да се откажете. Ето ви и 10 причини от нас:

1. Замисляли ли сте се какво всъщност значи самата дума закуска? Тялото сутрин реагира на факта, че много часове не е приемало храна и на практика през цялата нощ е работило на по-ниски обороти, т.е. изгаряло е по-малко калории, за да съхранява енергия. Когато ядете закуската си, организмът се събужда още веднъж, метаболизмът се ускорява до типичната за деня степен, т.е. увеличава и изгарянето на калории.

2. Яжте повече, за да… отслабнете. Многобройни изследвания недвусмислено за доказали, че хората, които закусват редовно, по-лесно могат да отслабнат и да задържат новото тегло. Едва ли е случайна и фразата, че ако си стоял гладен до обяд, можеш да изядеш цял тон храна.

Статистиката сочи, че сред хората, които са отслабнали с 15 и повече килограма и не са възстановили теглото си от преди в продължение на над 1 година, 90% са закусвали редовно.

3. Закуската помага за събуждането и добрата кондиция през деня. Обяснението е просто – сутрешното хранене е логичен за организма процес – част от неговото цялостно събуждане. Така че – ако следваме законите на природата, тялото ще е готово за онова, което му предстои през деня – напрежение, свързано с учене, работа и т.н.

Доказано е, че закуската подобрява и способността за запаметяване. Хората, които са я пропуснали, почти винаги през деня са отпуснати, апатични, раздразнителни и в крайна сметка неработоспособни. Закуската е еднакво важна както за децата, така и за възрастните.

4. На закуска човек често яде храни, които не консумира при останалите хранения. Млякото с овесени ядки и плодовият сок са отличен източник на така полезните за организма фибри, фолиева киселина и калций.

 

5. Незакусилият човек е „крив“ през целия ден. Приказката Гладен съм-Пази се! не е случайна. Закуската ни дава необходимата „начална скорост“, за да се справим с това, което ни чака през деня и то с добро настроение.

6. Откажете се от кифлата или поничката на закуска. Сладкото в тях водят до спадане на кръвната захар след няколко часа. Когато това се случи, тялото само ни подтиква да посегнем към още нещо сладко.

7. Добрата закуска кара и “машинката” да работи по-добре. Когато тялото не гладува и настроението е добре, и напрежението върху сърцето е по-малко.

8. Давайте добър пример на децата си. Ако пропускате закуската, защо децата ви да смятат, че тя е важна и полезна?! Сутрешното хранене е по-скоро похапване – то може да е кратко, но от това важността му не намалява.

9. Закуската не предполага десерт. Сутрешното хранене изисква бързо разграждащи се до енергия храни, но и полезни. Парчето шоколад или поничката с крем не са сред тях.

10. Още малко за етикетите. Това че на някоя опаковка е написано „хранително“, не означава непременно и здравословно. Съвременният пазар буквално робува на маркетинга и рекламата, т.е. най-популярни са стоките, които са най-добре рекламирани, но не непременно най-полезни. Затова – четете внимателно какво пише на опаковките. В противен случай рискът е изцяло за ваша сметка. Много закуски – кифли, кроасани, всъщност съдържат повече захар и/или подсладители от бонбоните.

--- via zdravno.com ---

© 2012 Всички права запазени - otslabvane-bg.net